בדת היהודית ובכללי בעולם ובקשרים אנושיים המוות תופס מקום מכובד וקדוש.
ישנן הלכות שונות סביב מוות – טקס ההלוויה, קבורה, שבעה וגילוי מצבה.
ימים אלו הם ימים עצובים ומלאים ברגש משפחתי שיכול להיות כבד מנשוא.
מהי מצבה?
הקמת מצבה היא מנהג עתיק אך הוא לא נחשב כמצווה. המצבה היא מעין זיכרון לכבודם של הקבורים.
על המצבה בדרך כלל נכתבים שמותיהם של הקבורים, תאריך הלידה ותאריך הפטירה. לעיתים מוסיפים של שם ההורים, שם בני הזוג והילדים שנשארו מאחור.
מצבות רבות מקבלות פן אישי עם ציור שמספר על אופי הנקבר, פתגם, סיפור, תכונות אופי, תמונה ועוד…
טקס גילוי מצבה
טקס גילוי מצבה נערך כשלושים יום לאחר פטירת המנוח, ספירת השלושים ימים מתקשרת לחודש הירחי של הלוח השנה היהודי. התפילות שקוראים בטקס זה ובכל היום השלושים לפטירה הן מזמורי תהילים לג, טז, יז, עב, קד, קל. נאמרים פסוקים מתוך פרק קי"ט המרכיבים את שמו של הנפטר ואת
הפסוקים המרכיבים את המילה נשמה, קדיש ותפילת אזכרה או אשכבה.
הספדים ומנהגים
מבחינת ההלכה אין מצווה או חובה להקריא הספד אך זהו מנהג שנוצר לשם כיבוד וזכרון המנוח. כל משפחה בוחרת בדרכה בהספד. הספד יכול להיות סיפור על המנוח, הקראת שירה, השמעת מוזיקה שאותו האדם אהב.
כל משפחה בוחרת את מי להזמין לטקס גילוי המצבה, זוהי הזדמנות לכבד זכרו של אדם לאחר 30 ימים מאז פטירתו.
המקור למצוות הקבורה בתנ"ך
בספר יחזקאל – "אתן לגוג מקום שם קבר בישראל". בחומש דברים – "כי קבור תקברנו ביום ההוא וגו".
החיוב לקבירת המת מגיע מהתורה, כך כתוב גם בתלמוד מסכת סנהדרין וספר המצוות של הרמב"ם. פרטי מצווה זו היא טמינת הגופה בקרקע וכיסוי בעפר.
עלייה לקבר
עליה לקבר באופן רשמי מתקיימת שלוש פעמים בשנה לאחר ההלוויה. בסיום השבעה, טקס גילוי מצבה לאחר 30 ימים וביום השנה. לאחר מכן אזכרה תתקיים כל שנה. אצל הספרדים קיים מנהג לעלות גם לאחר אחד עשר חודשים.
בחירת רב לטקס גילוי המצבה
בדרך כלל תוכלו לבקש את הרב שנכח שבהלוויית הנפטר אם הוא היה נעים לכם בימים מצערים אלה. אם יש לכם היכרות עם רב מאזור המגורים שלכם או של המנוח כדאי לנסות לתאם עימו, ימים מצערים אלו הם קשים ועדיף לתאם את הטקס עם מישהו שאתם מכירים וסומכים עליו.
תושב ישראל שנפטר בישראל ונקבר בבית העלמין סמוך למקום מגוריו זכאי לקבורה ללא תשלום.
אנחנו משתתפים בצערכם ומקווים שלא תדעו עוד צער, שהתקופה הראשונה והקשה ביותר תחלוף בחיבוק וחיזוק של האהובים והקרובים שלכם, השארו שם אחד בשביל השנייה גם ברגעים העצובים ובגעגועים הגדולים אל המנוח המנוח, תנו את הכבוד והזיכרון המגיע לו.